Zsinat 2012

Mikor: 
2012, március 2 - 17:08 - 2012, március 4 - 12:00
Hol: 
Óbudavár
Erre a hétvégére egy hirtelen ötlet által vezérelve mentem el, ugyanis három nappal előtte dőlt el, hogy én megyek, de szerencsére ennek semmilyen rossz következménye nem lett. Hála Bartal Mikinek, egyszerűen megoldódott az utazásom Óbudavárra. Jó érzés volt úgy menni oda, hogy már ismertem néhány embert, azokat akik Pannonhalmán végeztek vagy az elmúlt évben jártak ott. Emellett volt bennem egy bizonyos szorongás, ami abból eredt, hogy ez volt az első fiúzsinatom és egy kicsit újoncnak éreztem magam.

Nagyon tetszett a péntek esti, röpke pár órás kivel mi van kör, mert sok mindent megtudtam azokról, akiket még nem ismertem, és jó volt új híreket hallani az ismerősöktől. Kimondottan tetszett a stílusosan átrendezett Szentély, a meghitt, gyertyás hangulatvilágítással. A későesti beszélgetés után jött a mégkésőbb esti jól megérdemelt tarokk parti, aminek hála, másnap reggel alig bírtam fölkelni.

A szombat délelőtti beszélgetések alatt nagyon sok újat megtudtam a fiúmozgalom zajló életéről. A régiók bemutatásánál Pannonhalma indított. Nagyon jól esett az az érdeklődés, amit a többiek mutattak iránta, és nagyon sok hasznos tanácsot adtak. Hallhattam híreket a pannonhalmihoz hasonló, más kiscsoportokról is, és ez is nagyon hasznos volt. A nap további részében még rengeteg dolog szóba került, amikből erőt és lendületet tudtam meríteni a későbbiekhez, és amiből remélhetőleg át tudok majd adni valamennyit a csoportnak is.

Az esti előadás számomra azért volt nagyon különleges, mert olyasmiről volt szó, ami döntő jelentőségű lehet a mozgalom életében, és ennek az egésznek az elején én is ott lehettem. Nagyon érdekes volt hallgatni az esti beszélgetésnél, a közösségi hellyel kapcsolatban felmerült kérdésekről való vitákat.
 

Vasárnap reggel úgy gondoltam, hogy már csak gyorsan kitalálunk valami rögtönzött jelmondatot és kész, mert a hangsúly most már a közösségi helyen van. Nem teljesen így lett, de az előző napi hosszú keresés után, vasárnap délelőtt meglepő gyorsasággal született meg a jelmondat, ami remekül illett az egész hétvégére és az előttünk álló évre:Szövetséged sürget minket!

Lipóczki Szabolcs